Net even de postvakken leeggemaakt van onze bedrijven op de Villa Flora. Maar liefst 7 blauwe brieven van de Belastingdienst. Dat krijg je dus met meerdere bedrijven en start-ups (waarvan er sommigen bij ons op kantoor gevestigd zijn, met name als ze nog niet groot genoeg of kapitaalkrachtig genoeg zijn om een eigen kantoor te hebben).

Ik merk telkens bij gesprekken met accelerators, VC partijen en andere clubs dat het bedrijfsmodel van Genzai en Boosting Alpha en de wijze waarop wij samenwerken met start-ups / scale-ups / corporates heel erg uniek is. Eigenlijk proberen ze ons altijd in een hokje te plaatsen terwijl dat hokje niet bestaat. Het standaard hokje is dat iemand gewoon 1 bedrijf heeft en daarop focus heeft (met wellicht wat 100% dochters eronder). Het andere standaard hokje is van een klant-leverancier relatie tussen start-up en externe ICT/A.I. provider.

Ons model is dat je een synergetisch netwerk bouwt van elkaar versterkende bedrijven met als core layer geavanceerde ICT en A.I. power waarbij je zelf vaak maar minderheidsaandeelhouder bent in vele van die start-ups. En dat elke start-up daarin gewoon een eigen zelfstandig bedrijf is met eigen ondernemersteam, IP, sales, netwerk en alles. Hoe langer de start-up draait en hoe groter ze groeien, hoe onafhankelijker ze worden van ons en hoe meer ze hun eigen team bouwen (en wij helpen ze zelfs daarbij). Vaak blijven we dan op de achtergrond wel op bepaalde vlakken betrokken, met name de IP gerelateerde stukken. Maar met name in het beginstadium (de eerste 2 tot 2,5 jaar) helpen wij ze fors om hun eerste product te bouwen, live te krijgen en omzet te genereren.

Het is dan ook geen klant-leverancier relatie, we “verdienen” er ook niets aan. We hebben immers dezelfde KPI als de start-up of scale-up, namelijk dat ze groeien, succesvol worden en dat hun waardering stijgt. We verdienen immers alleen wanneer ons aandelenbelang in de start-up meer geld waard wordt. We willen absoluut borgen dat de start-up niet failliet gaat of faalt, immers dan hebben wij “gratis” werk verricht en geld weggegooid.

Dat hele model is best uniek en valt buiten de eenheidsworst die de meeste partijen kennen uit de start-up en scale-up wereld. Maar als je een beetje ervaring in de ICT wereld hebt weet je dat:
– ons belang is om iets te bouwen met zo min mogelijk uren (met uren verdienen we immers niets), kortom, zaken slim, snel en efficiĆ«nt bouwen is onze driver.
– ons belang is om enerzijds zaken wel innovatief en geavanceerd te maken (levert meer IP en betere USP voor de start-up op) maar tegelijkertijd wel de risico’s zoveel als mogelijk beperken
– ons belang is om een sterk en gebalanceerd ICT en A.I. team voor de start-up op te bouwen en een goede samenwerking en communicatie te bouwen tussen de domein specialisten vanuit de start-up en het ICT / A.I. team
– ons belang is om een technology stack te bouwen die klaar is voor de toekomst, schaalbaar is en straks makkelijk onderhouden kan worden