In het kader van onze nieuwe start-up Spienzer (die zich richt op het toepassen van Generative A.I. concepten in de wereld van Google SEO/SEA) zijn we momenteel allerlei dingen aan het testen in de wereld van de leading-edge NLP (Natural Language Processing) modellen. Een team van circa 8 mensen is hard bezig met de bouw van het SaaS platform en de verwachting is dat we ergens in Q1 of Q2 van 2023 live kunnen met de verkoop. Waar we gestart zijn met een high-level visie, beginnen we nu langzaam zicht te krijgen op hoe het hele systeem gaat werken, hoe de schermen eruit zien en hoe alle verschillende onderdelen op elkaar zijn afgestemd. En het wordt wel leuk. Er zitten behoorlijk wat leuke innovaties in die nieuw zijn in de SEO-SEA wereld.

Naast het ICT/AI team zijn er andere mensen bezig met het definiëren van het prijsmodel, de verkoop aanpak, de commerciële en financiële planning en alles wat met sales & marketing te maken heeft.

In de wereld van Generative A.I. NLP (tekst) modellen is een echte concurrentiestrijd aan de gang tussen de grote tech spelers: Google met Elmo en BERT, OpenAI met de GPT modellen en NVIDIA/Microsoft met de Megatron modellen. In deze wereld geldt hoe groter hoe beter. Hoe groter de getrainde language modellen, hoe slimmer en beter ze zijn met text generatie, vertalingen etcetera.

De meeste laptops en desktops zijn tegenwoordig uitgerust met 8 of 16 GB intern geheugen. GPT-3 was al 175GB in grootte en de allergrootste momenteel is het Megatron-Turing NLG model van 530GB.

Gelukkig hebben we recent het interne geheugen op onze supercomputer uitgebreid richting de 1 Terabyte (wat de maximale limiet is voor grote servers) want wil je dit soort modellen zelf in-house draaien (en niet afhankelijk zijn van één van de grote tech spelers), dan heb je wel wat computer power nodig.

Spienzer is trouwens een typisch Veldens dialect woord (Velden is een dorp bij Venlo) en heeft als betekenis dat je ongemerkt meekijkt en de boel in de gaten houdt. Dus wel toepasselijk om aan te geven dat we iets bouwen dat het Google zoekalgoritme kan re-engineeren en dat zich automatisch aanpast bij wijzigingen in het Google algoritme.
#genzai #spienzer #seo #sea