InnerBuddies richt zich op de zeer snel ontwikkelende wereld van het Microbioom, één van de hotste investeringsgebieden binnen de Health en Food sector. Het is een gebied waar nog heel veel onbekend is, maar dagelijks komen er nieuwe wetenschappelijke onderzoeken uit en die wijzen eigenlijk allemaal in dezelfde richting: dat de status van je microbioom (de verzameling van je bacteriën, schimmels en dergelijke in je darmen) heel erg belangrijk is voor je gezondheid.

Inmiddels is de wetenschap zo ver dat er van een flink aantal ziektebeelden is aangetoond dat mensen met die ziektebeelden tevens een afwijkende microbioom hebben (er is een correlatie). Echter, oorzaak en gevolg is vaak nog niet aangetoond en dus kan ook de vraag vaak nog niet beantwoord worden (als ik mijn eigen microbioom verander, werkt dat dan preventief tegen dat ziektebeeld of kan ik die ziekte zelfs oplossen?).

Veel onderzoek heeft een focus op de zogenaamde Gut-Brain axis: de bacteriën in je microbioom blijken een heen-en-weer communicatie te hebben met allerlei zaken in je hersenen. Daar ligt een relatie met bijvoorbeeld ziektebeelden als stress, depressie, angst, MS, Alzheimer en Parkinson.

Er begint inmiddels echter steeds meer onderzoek te komen die de oorzaak-gevolg relatie aantoont. Deze week is bijvoorbeeld een onderzoek in Ierland gepubliceerd waarbij 40 studenten een speciaal dieet kregen (gefermenteerde voeding en dergelijke) en waarbij dus is aangetoond dat dit leidde tot het verminderen van Stress, Angst en Depressie. Door het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen, zou je bepaalde bacteriën in je darmen stimuleren en andere bacteriën verminderen (en daarmee dus je microbioom aanpassen) en dit zou dan vervolgens via de Gut-Brain axis leiden tot het verminderen van stress, angst en depressie. Ook leuk om te zien dat dit onderzocht is vanuit de hoek van de Psychiatrie. Voedingsadviezen zouden dus een alternatief kunnen zijn (of kunnen worden gebruikt naast) anti-depressiva of andere behandelingsmethoden. Overigens wijst InnerBuddies ervaring uit dat een gepersonaliseerd dieet (dat is ook wat InnerBuddies doet) meer impact heeft dan een “standaard” dieet omdat verschillende mensen anders reageren op diverse voedingsmiddelen.

Als InnerBuddies hebben we recent onze Friends & Family test met 50 deelnemers afgerond waarbij we tevens de impact van het volgen van de gepersonaliseerde InnerBuddies voedingsadviezen willen “meten”. Richting eind dit jaar zullen we daar hopelijk ook de resultaten van geanalyseerd hebben.

Als InnerBuddies willen we vooroplopen in het vertalen van dit soort wetenschappelijke vorderingen naar een product wat door normale consumenten gebruikt kan worden. Waarbij we ons uiteraard wel willen beperken tot zaken die voldoende wetenschappelijk aangetoond zijn.

Overigens viert InnerBuddies vandaag haar eerste verjaardag, de BV is precies 1 jaar geleden opgericht.
#gezondheid #food #health #innerbuddies #genzai

 

https://www.independent.ie/irish-news/health/stress-anxiety-and-depression-can-be-reduced-by-sticking-to-a-very-specific-diet-new-ucc-study-finds-42098400.html