Gisteren was op Omroep Venlo een TV item te zien rondom de start-up InnerBuddies waarin we tesamen met de Universiteit van Maastricht participeren. InnerBuddies biedt een gepersonaliseerd voedingsadvies aan op basis van een poepsample welke je kunt insturen via een thuistest. InnerBuddies is een combinatie van drie disciplines: (1) Microbiologie, (2) Voeding en Diëtetiek en (3) ICT en Artificial Intelligence.

Door de DNA signatures in de poepsample te analyseren via een DNA sequencer, kunnen we de aanwezige bacterieen in het sample analyseren en tellen. Op basis van de kennis van de betrokken UM professor Microbiologie weten we voor een aantal bacterieen welke bacterieen goed of slecht zijn en wat de gezonde ranges zijn. Dit leidt vervolgens tot een lijst met “gewenste” aanpassingen in het microbioom. Ons team van UM voedingsdietisten heeft het afgelopen jaar alle beschikbare wetenschappelijke onderzoeken doorgespit om te achterhalen welke porties van welke voedingsingredienten leiden tot de stimulatie van welke bacterieen. Dit heeft zich vertaald in dikke spreadsheets welke nu de basis vormen van de voedingsadvies engine in het InnerBuddies systeem. Dit hebben we nu afgerond voor de “gezonde” mens. Het team is nu begonnen om dit model uit te breiden met functionaliteit voor enkele specifieke doelgroepen.

Aan de ICT en A.I. kant zijn we ook bezig met enkele coole innovaties. Om de bacterieen te “tellen” op basis van de DNA sequencing worden complexe berekeningen gebruikt. Hiervoor hebben we eerder al twee verschillende methoden geimplementeerd. Nu zijn we echter bezig om een eigen methode te ontwikkelen op basis van de allerlaatste A.I. technologie waarvan we hopen en denken dat die veel betrouwbaarder wordt dan alle bestaande methoden. Die betrouwbaarheid kunnen we straks “at scale” meten aangezien we de afgelopen 6 maanden tevens een synthetische data generatie tool gebouwd hebben waarmee we op grote schaal synthetische poep samples kunnen genereren waarbij een A.I. model de biologische mutaties en de onnauwkeurigheden van de DNA sequencing machine simuleert. Op basis van deze Big Data kunnen we vervolgens de diverse calculatie methoden naast elkaar leggen (dit lijkt nu al opzienbarende resultaten op te leveren).
#artificialintelligence #innerbuddies #microbioom #poeptest

 

Hier is de link naar de video en het volledige artikel:

https://omroepvenlo.nl/nieuws/artikel/gezonder-leven-door-je-ontlasting