Deze week hebben we de BV voor een nieuwe start-up opgericht: Logichainge. Een samenwerking tussen Genzai, het Limburg Technology Investment Fund (LTIF) en een strategische partij. Het is de eerste start-up binnen Genzai die zich richt op het werkgebied waarbinnen ik meer dan 20 jaar actief ben geweest, namelijk de Logistieke / Supply Chain wereld. Dus hartstikke zin in om via mijn kennis en netwerk deze start-up mee te gaan helpen. In de naam “Logichainge” zitten 4 aspecten verborgen: Logistics, Chain, Change en AI (artificial intelligence).

Digitale platformen zijn ook in de logistieke wereld de laatste 10 jaar opgekomen. In de totale logistieke markt in Europa hebben ze opgeteld echter nog maar een heel klein marktaandeel van misschien 3 tot 4%. Vrijwel al deze partijen richten zich qua klantengroep op de verladers en proberen eigenlijk de logistieke dienstverleners uit de keten te halen en hun marge in te pikken. Het overgrote deel van de Europese logistieke markt zijn echter nog steeds traditionele logistieke bedrijven. Logichainge gaat zich juist richten op deze traditionele logistieke dienstverleners.

Logichainge wordt een SaaS-oplossing (cloud oplossing met abonnement) welke traditionele logistieke bedrijven gaat helpen om te concurreren met deze digitale platforms. Het wordt een add-on bovenop de ERP/TMS systemen die logistieke dienstverleners hebben.

Heel specifiek gaat Logichainge zich richten op de markt van “freight forwarders” in Europa en qua transporten op de FTL (full-truckload) en LTL (less-than-truckload) markten, zowel internationaal als lokaal. FTL/LTL transporten vormen circa 50% van de totale Europese transportmarkt dus hiermee hebben we een enorme markt op de korrel. Logichainge gaat veel gebruik maken van technieken als kunstmatige intelligentie en RPA (Robotic Process Automation) om de traditionele processen van freight forwarders voor een heel groot deel te kunnen automatiseren. We gaan het super flexibel maken qua inrichting en user interface zodat elke freight forwarder het precies op zijn eigen wijze kan inrichten, terwijl we tegelijkertijd wel de voordelen hebben van een schaalbaar bedrijfsmodel waar we straks vele klanten in heel Europa mee kunnen bedienen.

Het is een start-up die vanaf het begin eigenlijk al alle aspecten in zich heeft. De financiers zijn vanaf het begin aan boord, een zware commerciële persoon die de CEO wordt, een grote launching customer die vanaf het begin aan boord is. En Genzai die de ICT en technologie (AI, RPA) gaat regelen. Zelden dat een start-up meteen vanaf het begin zo goed op de rit staat.

Richting eind tweede kwartaal dit jaar zullen we ook een community van test/pilot klanten opzetten die mee gaat denken. Dus ben je een freight forwarder die actief is met FTL en LTL transporten, ben je innovatief en wil je meegaan in de wereld van digitale logistiek, meld je dan even bij mij.
#logistics #genzai #artificialintelligence #logichainge #rpa