2022 is weer bijna ten einde. Inmiddels betrokken bij een 16-tal start-ups / scale-ups vanuit zowel Genzai als Boosting Alpha. 2022 was per saldo wel positief voor ons.

2022 was wel een apart jaar. In de fintech wereld was 2022 best een uitzonderlijk moeilijk jaar, zeker in de crypto/DeFi/Web3 wereld waar de waarderingen omlaag kelderden en er veel stress periodes waren (recent FTX, daarvoor Luna/Terra/ThreeArrowsCapital). Maar we hebben er goed doorheen genavigeerd en nu is het een beetje wachten tot het tij keert en de markten weer terug omhoog gaan. Van dat laatste ben ik overigens redelijk zeker, er gebeurt gewoon teveel op Web3/Metaverse gebied momenteel en al die tractie kan niet anders dan een positieve impact gaan hebben op de crypto markten. Het is overigens wel zaak om goed onderscheid te maken tussen de toekomstige winners en losers.

Bij Genzai eigenlijk vrij weinig gemerkt van alle misere op de financiële markten. Sterker nog, de portfolio is wederom triple digit gestegen in 2022. En eigenlijk alle participaties staan wel op groen momenteel. Van VC partijen (die in participaties van ons zitten) hoor ik wel eens dat ze graag meerdere van dergelijke participaties hebben (omdat ze er relatief weinig omkijken naar hebben). Dus dat is een goed teken. Ik heb even een geldzakje gezet bij die start-ups waarvan momenteel de verwachting is dat ze ergens in 2023 een VC ronde gaan doen. Mocht je als VC partij interesse hebben, meld je dan even, dan breng ik je in contact met het founders team. Overigens altijd interesse om met VC partijen samen te werken, financieringstrajecten kunnen lang duren en leiden af van de business, dus hoe sneller we kunnen schakelen hoe beter.

Bij veel start-ups zijn we betrokken vanaf scratch, op het moment dat er niet eens een pitchdeck of iets dergelijks is, alleen een high-level idee vaak. Vanaf dat moment tot en met dat de boel live is en er omzet is, kunnen we nu wel stellen dat we dit in 1,5 tot 2 jaar doen. Dat is best heel erg snel, als ik andere start-ups zie en zeker grote bedrijven (die over ditzelfde traject vaak 6 tot 8 jaar doen). Er is één uitzondering en dat is als er hardware in het spel is (zoals bij AgroWizard), dan mag je de doorlooptijd maal 2 doen. Tijdens die doorlooptijd borgen we dat de ICT klaar is, het business model / pitch en tevens dat het team “compleet” is.

Continue zijn we aan het kijken hoe we het proces verder kunnen de-risken en versnellen. Zo zijn we nu bezig te kijken of we niet tot een shared service center kunnen komen rondom sales & marketing, met name dan die zaken die heel erg schaars zijn en waarvan het percentage toppers in de markt beperkt is. Denk dan met name aan sales management/monitoren (het “jagen”), digital marketing/growth hacking en tevens expertise/kennis rondom het commercieel exploiteren van API portals. Overigens geen interesse in externe partijen of ZZP’ers, dergelijke core expertise willen we altijd intern opbouwen.
#founders #genzai #boostingalpha