Zojuist zelf de InnerBuddies test uitgevoerd. Met 3 mensen uit ons gezin nemen we deel aan de Family & Friends test. Dit is een test met een 50-tal personen die straks in september (tijdens de vakantieperiode heeft het geen zin om een dieetplan op te volgen) 4 weken lang door onze diëtisten begeleid worden in het opvolgen van de voedingsadviezen die uit het InnerBuddies platform komen. We doen deze test om te meten en borgen dat al onze voedingsadviezen inderdaad de gewenste impact hebben en tevens om wellicht zaken te leren om onze complete methode te finetunen.

De professor Microbiologie die betrokken is bij InnerBuddies is ervan overtuigd dat de adviezen ervoor zorgen dat de microbioom de goede richting op beweegt en alle regels die ten grondslag liggen aan de voedingsadviezen komen uit de wetenschappelijke literatuur. Maar het is uiteraard goed om dit compleet door te testen. Is ook een voorbereiding op een grotere clinical trial die we wellicht in 2023 willen uitvoeren.

Wereldwijd zijn er circa 10 spelers die microbioom testen uitvoeren. Maar over het algemeen blijven die hangen in “algemene adviezen” (vaak niet eens gepersonaliseerd obv de sample) terwijl wij helemaal bottom-up de doorvertaling maken op het niveau van ingrediënten en dagdoseringen en waarbij elk advies dus super gepersonaliseerd is op basis van de sample zelf.

Voor de mensen die niets van het microbioom weten. Het microbioom betreft de bacteriën, schimmels en dergelijke die met name in je darmen zitten. Die bepalen eigenlijk welke inhoudsstoffen uit de voeding en drank in je lichaam worden opgenomen. Het zal daarom niet echt een verrassing zijn dat de gezondheid van je microbioom een grote impact heeft op de gezondheid van eenieder. Inmiddels hebben we bijvoorbeeld een lijst samengesteld van een 16-tal grote ziekten waar er een duidelijke correlatie is gevonden tussen het microbioom en de ziekte zelf. Dan gaat het dus om meer dan 60% van de Nederlandse bevolking.

Onze lange termijn ambitie is daarom dat InnerBuddies uitgroeit tot een “kompas” wat mensen helpt om hun gezondheid “transparant” te krijgen en stuurmiddelen geeft om hieraan te werken. Door je dieet aan te passen kun je immers je microbioom beïnvloeden. De wetenschappelijke kennis rondom het microbioom is enorm aan het ontwikkelen in recente jaren en ons doel is om onze test(en) continue up-to-date te houden met betrekking tot de laatste wetenschappelijke kennis.
#genzai #innerbuddies