Om deelnemers te informeren en werven voor de Brightlands AI Academy, organiseren we het hele jaar door A.I. inspiratie sessies. En telkens is het daar de uitdaging om aan CEO’s, CFO’s en andere business mensen uit te leggen wat nu de kracht is van A.I. gedreven business modellen en waarom ze met hun eigen bedrijf nu ook iets met A.I. zouden moeten gaan doen.

En om business mensen te overtuigen van de “kracht” van A.I. gedreven business modellen (dat doen we als Genzai natuurlijk met al onze inmiddels 14 A.I. gedreven start-ups), merk ik dat de volgende voorbeelden (2 bekende en 2 uit onze portfolio) het meest blijven “hangen”. Al deze voorbeelden hebben te maken met de kracht van het “self-learning” aspect van A.I. en de mate waarin dit leidt tot quasi monopolie situaties.

Google
Waarom heeft Google een zeer krachtige positie gebouwd? Probeer eens een andere zoekmachine als Bing, Duck-Duck-Go, Yahoo of iets anders en je zult meteen merken dat de kwaliteit van de zoekresultaten significant slechter is dan Google. Dat komt doordat Google veel A.I. modellen achter die zoekpagina gebruikt en van elke zoekopdracht via self-learning concepten “leert”. Daardoor kan Google “voorspellen” op welk woord jij wil gaan zoeken (als je pas 2 of 3 letters hebt ingetypt) en is de ranking van resultaten die gepresenteerd worden veel beter als bij de concurrenten. Voor elke willekeurige concurrent is het extreem moeilijk en duur om eenzelfde kwaliteit te bereiken (immers die heeft het zoekvolume en dus de data niet). Kortom. Google heeft een quasi monopolie verkregen.

Tesla
Elon Musk heeft in de Tesla auto’s inmiddels al 4 of 5 jaar zijn zelfrijdende functies. Heb je je nooit afgevraagd waarom er in die 4 a 5 jaar nog steeds geen concurrent op de markt is gekomen met eenzelfde functie? Dat is omdat door de data vergaring het extreem moeilijk en duur is geworden voor concurrenten om iets soortgelijks met dezelfde kwaliteit te lanceren.

En dan wat lokale voorbeelden uit onze praktijk.

AIDA
AIDA is getrained om privacy gevoelige data uit documenten te halen. Het A.I. model heeft inmiddels meer dan 150 miljoen pagina’s geschoond van privacy gevoelige data (zoals paspoorten, rijbewijzen, ID-kaarten, BSN nummers etcetera). De kans dat een concurrent dergelijke data weet te verzamelen (gezien de privacy gevoeligheid ervan) is niet zo groot. Onze enige concurrent in die markt is inmiddels ook al gestopt.

LOGICHAINGE
Logichainge helpt logistieke dienstverleners om de handmatige invoer van transportorders vanuit emails met attachments te vervangen door een A.I. De A.I. werkt vormloos (zonder vaste templates dus) en kan alle benodigde transportorder data (ordernummers, afleveradressen, ladingdata, HS-codes) herkennen en automatisch de data in een ERP of TMS systeem invullen. In de SaaS portal worden alle vooringevulde velden nog eens gevalideerd door de transportplanner. Met elke verwerkte order wordt het systeem dus slimmer.
#ai #genzai