Vanmorgen weer meeting gehad bij de ET Pathfinder faciliteit in Maastricht. Hier wordt een miniatuur versie van de hele installatie van de Einstein Telescoop gebouwd waar men alle benodigde technologieën in het klein al kan gaan testen en finetunen, als voorbereiding op het grote bouwproject wat pas ergens in 2025 zal starten (dan zal ook pas de lokatiekeuze plaatsvinden).

Doel van de sessie was vanuit de duurzaamheidswerkgroep. Die kijkt naar alle sociale, ecologische en economische gevolgen en implicaties van de komst van de Einstein Telescoop voor de regio (zowel in NL, BE als DE) (zowel tijdens de 10-jaar durende bouwfase, tijdens de 50-jaar durende operationele fase als de nazorgfase). Met circa 20 mensen uit hele diverse delen van de samenleving (bewoners, toerisme, politiek, professoren, kennisinstellingen etcetera) gebrainstormed over een divers scala aan facetten. Met zo’n gigantisch project van EUR 2 miljard zijn er natuurlijk gevolgen en implicaties op allerlei vlakken. Daarnaast kun je zo’n joekel project natuurlijk ook gebruiken om thema’s waarop je stappen wilt zetten, nog een extra boost te geven.

Bij het CERN in Zwitserland bijvoorbeeld was de multiplier rond de 3. Dus de economische spin-off was een factor 3 groter dan de eigenlijke bouwkosten. Maar een dergelijke economische spin-off gebeurt natuurlijk niet vanzelf, daar zul je ook iets voor moeten doen, maar wat dan precies?

Toerisme is een ander topic. Zuid-Limburg is al een populaire toeristen hotspot, met name voor toeristen uit Nederland en Duitsland. De Einstein Telescoop zou potentieel een internationale toeristentrekker kunnen worden (net zoals de Tefaf of Andre Rieu), maar hoe kun je dat dan verzilveren?

Allemaal interessante vraagstukken. Leuk om hierover mee te mogen denken.
#einsteintelescoop #genzai #boostingalpha