Gisteren de hele dag overleg gehad met de teamleads van alle werkgroepen binnen Einstein Telescope Technologies bij VDL-ETG in Eindhoven. Leuk om wederom mee te maken en onderdeel te zijn van dit hele grote investeringsprogramma van EUR 2 miljard. In mijn consulting tijd vroeger ook wel meegedaan in enorm grote programma’s, maar zo groot en complex als deze nog nooit. Ook leuk dat het een combinatie is van professoren op diverse gebieden van allerlei universiteiten in Nederland tesamen met allerlei innovatieve bedrijven uit diverse branches.

De hele dag mogen luisteren naar de innovatie uitdagingen op vlakken als Geologie, Cryogene koeling, Trillingsvrije mechanica, Vacuümtechnologie, Materiaaltechnologie, Lasers tot en met uitdagingen op het vlak van Sustainability.

Ik zelf mocht de status presenteren van onze werkgroep Artificial Intelligence waarin het team van Boosting Alpha samenwerkt met teams van de Universiteit van Utrecht, Open Universiteit en het Nikhef. Met onze werkgroep liggen we lekker op schema en we hebben nog wat leuke innovaties in de pijplijn voor ontwikkeling het komende jaar. We proberen nu eigenlijk al tot oplossingen te komen voor problemen die pas over een jaar of 10 gaan optreden als de Einstein Telescoop gebouwd is. Dat doen we enerzijds door gebruik te maken van de data die nu al uit de huidige tweede generatie zwaartekracht detectoren komt, door te proberen synthetische data te genereren voor de toekomstige Einstein Telescoop, alsmede in te schatten welke problemen we straks gaan krijgen vanwege de sterk toegenomen sensitiviteit van de toekomstige Einstein Telescoop. En zullen er over 10 jaar quantum computers al beschikbaar zijn voor toepassing op deze schaal?

This project was made possible in part by a financial contribution from the European Regional Development Fund (ERDF) of the European Union, the Ministry of Economic Affairs and Climate (EZK) and the Province of Limburg. The ERDF and EZK funds are deployed through the OPZuid 2014-2020 Program and REACT-EU.

For more info about this project check our website: https://lnkd.in/gU-snZs3
#boostingalpha #einsteintelescope #gwdetection #artificialintelligence