Eind van het jaar is het weer statistieken tijd. Deze statistiek is net gepubliceerd door PitchBook, het belangrijkste platform voor start-ups en waarderingen. Het is gebaseerd op de US markt.

De Covid-tijd was booming voor Edtech (vanwege het online leren) en eCommerce. En beide sectoren zijn dus in 2022 het hardste gedaald nu het weer back-to-normal is.

De oorlog in Oekraïne en de impact daarvan op de gas en energie prijzen zie je sterk terug in de Climate Tech vertical. Waar regeringen al tientallen jaren proberen het tij te keren qua klimaat, zie je nu dat de oorlog het geheel pas echt in een stroomversnelling brengt. En start-ups in de Climate Tech sector staan dus volop in de schijnwerpers.

Wat je in alle sectoren ziet is dat het aantal investeringsdeals en de grootte van de investeringen vrijwel overal fors zijn gedaald. Dit zal vast te verklaren zijn door het feit dat veel VC partijen in de afwachtende houding gingen staan na maart 2022 (toen de oorlog begon, de financiële beurzen flink gingen kelderen en de rentestanden fors gingen stijgen). Verrassend is dat de waarderingen zelf in de meeste sectoren niet zijn gedaald (zelfs zijn gestegen). Overigens vermoed ik dat de Pitchbook data 3 tot 6 maanden “lagging” is op basis van de werkelijkheid dus de 2022 cijfers zijn waarschijnlijk van H2 2021 t/m H1 2022. De crypto/blockchain cijfers lijken me immers echt niet bij 2022 te passen (althans niet de periode van H2 2022).

Het is overigens US data, daar gaat alles in extremen (zowel omhoog als omlaag) en is de markt erg volatiel. Hier in Nederland (en breder in continentaal Europa) zijn we toch altijd veel meer bescheiden en conservatief. Hier zijn die waarderingen veel stabieler, zowel in goede als in slechte tijden. Ik denk dat de hele situatie in de US/UK zelfs positief is voor start-ups uit continentaal Europa. Lokale start-ups lopen nu minder risico om overlopen te worden door start-ups uit de US/UK die volgepompt zijn met geld. Waar 2021 iedereen het nog over time-to-market had (je moest zo snel mogelijk racen naar de markt, want anders was een concurrent je voor) is dat nu eigenlijk helemaal geen topic meer. Een goede gedegen start-up heeft nu veel meer rust en tijd om een goede business op te bouwen en een sterke IP portfolio.
#genzai #boostingalpha