COMPUTERKRACHT
Al een paar jaar geleden hebben we onze eerste eigen supercomputer gebouwd, destijds met name voor AIDA en BoostingAlpha. Gewoon de allersnelste en beste onderdelen wereldwijd ingekocht en vervolgens zelf alles in elkaar geassembleerd. Bij AIDA (opschonen van overheidsbestanden met privacy gevoelige data) hebben we meestal projecten van enkele Terabytes (Tb) groot en projecten die enkele dagen of weken moeten draaien op CPU/GPU clusters. En bij BoostingAlpha hebben we dermate grote hoeveelheden handelsalgoritmes draaien dat we ook veel Compute power nodig hebben (ook om grote backtesten te draaien overigens). Eigenlijk was het een simpele rekensom, vergeleken met de kosten van het draaien van dit soort zaken in de bekende cloud omgevingen, hadden we een ROI (terugverdientijd) van 1 maand op die hardware.

Een jaar geleden hebben we onze tweede supercomputer gebouwd, nu gebruiken we er 1 voor alle zaken die in een live omgeving draaien (die is extern in een bunker ondergebracht) en 1 staat bij ons op kantoor (die gebruiken we voor alle development projecten).

Maar inmiddels hebben we zoveel projecten lopen die echte zware Compute power nodig hebben, dat de developers aan het vechten zijn voor de Terabytes aan SSD opslag en GPU of CPU kracht. Naast AIDA, BoostingAlpha hebben we tevens het Einstein Telescoop programma, onze JV rondom chemie/pharma A.I. modellen maar ook een start-up waar we Generative A.I. modellen gebruiken (GPT-achtige modellen). Allemaal projecten waar je eigenlijk niet meer kunt werken met laptop, desktop en meestal de bekende cloud omgevingen ook te “klein” zijn. De wereld van de nieuwe A.I. modellen wordt steeds meer een wereld van de HAVE’s en HAVE-NOT’s. Wie heeft er toegang tot en budget voor zware computer power.
#genzai #boostingalpha #compute #GPU #CPU