Gisteren hadden we weer een netwerk meeting met de Brightlands Business Club (de CEO’s van de wat grotere start-ups en scale-ups op de 4 Limburgse innovatie campussen) en waren we te gast op één van de innovatie campussen van de Nederlandse Landmacht. Het filmpje hieronder is van een test tank die autonoom moet gaan rijden in de toekomst. Ik heb hem zelf ook nog even mogen besturen met de afstandsbediening. Cool ding. Mannenspeelgoed.

Ook uitleg gekregen over de Innovatie Strategie richting de toekomst. Als techneut zie ik dan al snel dat je voor meer dan 50% van die strategie A.I. technieken nodig hebt. Ook uitgebreid gehad over hoe je nu als start-up het beste samen met Defensie kunt innoveren (zij moeten immers alles tenderen), en dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn c.q. daar is niet echt een oplossing voor. Regels, regels, regels. Over het algemeen bij grote organisaties en bedrijven de grootste barriëre voor innovatie.

Maar goed, het staat wel op mijn verlanglijstje om iets met Defensie te willen doen. Als Genzai (en Boosting Alpha) proberen we een “Developer’s Paradise” te bouwen. Daar hoort bij dat we alleen coole ICT/AI projecten doen en geen “boring” ICT projecten. Plus het gros van onze hardcore ICT’ers is heel moreel ingesteld, die willen iets “goeds” doen met hun kennis. Nu werden Defensie toepassingen lange tijd niet als iets “goeds” gezien in de A.I. wereld (kijk bijvoorbeeld naar de discussies bij Google en Facebook rondom samenwerkingen met Defensie), maar nu met de oorlog Rusland-Ukraine is dat wat mij betreft wel veranderd. De toepassing van A.I. technieken en de strategie van oorlog voeren waarbij alle pionnen in het netwerk (tanks, drones etc) in een netwerk met elkaar verzonden zijn en gesynchroniseerd handelen is duidelijk de toekomst. En we zien nu al in Ukraine dat een groot deel van de oorlog bepaald wordt door “smart/intelligente” apparaten.

Overigens, Defensie heeft goedkeuring gegeven voor het maken en delen van dit filmpje, dus we delen geen staatsgeheimen hiermee.
#genzai #brightlands