Deze week hadden we goed nieuws van onze Proteine AI start-up. Daar zijn we al 1,5 jaar bezig om allerlei A.I. technologie te ontwikkelen om te goochelen met proteïnen (eiwitten). Eiwitten zijn niet alleen de basis van het menselijk lichaam, maar ook van chemische fabrieken, het gros van de farmaceutische industrie etcetera.

Een van de hele innovatieve projecten die we hadden lopen hebben we de naam “Proteïn Hallucination” gegeven. De use case is eigenlijk simpel:
– kunnen we een bestaand chemisch productieproces nemen (doel molecuul en het enzym) en kunnen we vervolgens het enzym verder muteren / optimaliseren zodat het productieproces sneller, goedkoper, duurzamer wordt?
– kunnen we een bepaald ziektetarget nemen en het bijbehorende medicijn en kunnen we dat medicijn verder muteren / optimaliseren zodat het nog beter werkt?

Aangezien er al veel bekend is rondom SARS-CoV-2, leek het ons wel leuk om deze ziekte als test te gebruiken. Dus we hebben het Spike Proteïne van SARS-CoV-2 gebruikt en de bekende antibody RBD-chAb-25. In de grafiek kun je een overzicht vinden van alle antibodies die in ontwikkeling zijn of al zijn goedgekeurd voor de markt (de bovenste 8 hebben inmiddels een merknaam en zijn toegelaten op de US of EU markt). Tevens kun je in de kolommen zien hoe ze scoren op de diverse SARS-CoV-2 varianten.

Ons eigen gemaakt A.I. model hebben we dus gevraagd om RBD-chAb-25 te optimaliseren zodat het nog beter werkt tegen SARS-CoV-2. Onze supercomputer heeft er een paar weken op moeten stampen, maar afgelopen week was het resultaat eindelijk daar. En we hebben inderdaad (haalbare) varianten kunnen vinden die leiden tot een betere werking. Uiteraard is dit allemaal in-silico (in de computer) en moet het nog verder getest worden. Tevens hebben we nog andere testen lopen op het gebied van Microbiologie (voor een bepaalde bacterie uitvinden hoe die het beste gevoed/gekweekt kan worden) en Farma (repliceren van de resultaten van een groot geneesmiddelen onderzoek).

Deze start-up is echt gestart vanuit een technology-push. Maar binnenkort gaan we samen met onze partner (een groot bedrijf) daadwerkelijk de BV opzetten en starten met de commercialisering. Ik verwacht hier zelf enorm veel potentie van.

Zoals met alle disruptive technologie kan deze technologie voor goede alsook voor slechte toepassingen worden gebruikt. Deze technologie zou enorm disruptive kunnen zijn voor zowel de biotechnologie als big pharma. We zouden immers bestaande gepatenteerde geneesmiddelen als basis kunnen nemen en net zolang doormuteren totdat de resulterende variant beter werkt dan het origineel maar tevens voldoende gemuteerd is om niet meer onder het patent te vallen. Tegelijkertijd zouden we de technologie kunnen gebruiken om het product van “slechte” big pharma bedrijven (die de prijs verhogen omdat ze een monopolie positie hebben) even snel een gratis generieke versie van te maken.
#genzai #protein #artificialintelligence #biotechnologie #bigpharma