STARTUP-RISK model
Wanneer ik beoordeel of het interessant is om in zee te gaan met een nieuwe start-up of wanneer we de kans op succes van bestaande start-ups willen verbeteren, kijk ik altijd naar 4 risico factoren.

TEAM
Het liefst hebben we een team met meerdere founders, die onderling divers zijn (verschillende achtergrond/kennis). Verder test ik altijd of het “echte ondernemers” zijn. Bij serial entrepreneurs is dat makkelijk, bij “nieuwe” ondernemers (studenten, mensen uit corporate omgevingen) is dat wat moeilijker. Bij ons type start-ups (AI, technology) heb je 3 belangrijke functies (CEO/ondernemer, chief technology and chief sales) en die 3 rollen moeten uiteindelijk in een team afgedekt zijn. Liefst vanaf het begin en anders moet het team aangevuld worden.

TECHNOLOGY
Het technology risico halen we met Genzai altijd omlaag aangezien ons team de kritische technologie aspecten uitvoert bij de start-ups. Bij nieuwe start-ups zijn wij vrij goed in staat om te beoordelen of iets daadwerkelijk haalbaar en realistisch is (ik verbaas me soms over de onrealistische proposities) en hoe complex dit zal worden.

SALES & MARKETING
Liefst hebben we vanaf het begin al een “launching customer” aan boord waarvan we weten dat we met hun volume de start-up al break-even kunnen krijgen. Wat ook goed werkt is een grote partij aan boord te hebben die de sales & marketing gaat uitvoeren. Alternatief zou zijn om een pilot klanten programma op te zetten waarbij je in een vroeg stadium al 4 of 5 klanten betrekt bij de ontwikkeling van het product. Verder is het heel belangrijk om helder te krijgen wie in het team verantwoordelijk is voor “sales” en welke sales aanpak nu concreet gebruik wordt. Als start-ups nog niet nagedacht hebben over bovenstaande zaken, dan daalt mijn interesse niveau enorm (hoe goed het idee ook is).

FINANCING
We hebben enkele start-ups in samenwerking met grotere partijen waarbij de financiering eigenlijk vanaf het begin al is afgedekt. Daarnaast hebben we een netwerk met huis-VC’s (die we goed kennen) waardoor we snel kunnen schakelen. Maar binnen het team zelf moeten uiteraard capaciteiten zijn om financiering op te halen en een goed verhaal/communicatie met financiers op te volgen.

Als deze 4 risico gebieden goed zijn afgedekt, zou volgens mij de slaagkans enorm moeten toenemen.
#genzai #artificialintelligence #entrepreneurs #startup